Na hraničnom priechode v Ubli pribudla nová kontrolná hala

13.09.2007 Snina

Ubľa 13. septembra (TASR) - Pohraničný styk s Ukrajinou bude dnes od 13. hodiny zabezpečovať už aj hraničný priechod v Ubli v Sninskom okrese.
Podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák ho dnes slávnostne otvoril po troch mesiacoch rekonštrukčných prác. Pre motoristov pribudla vynovená kontrolná hala, tretí jazdný pruh a koridor pre peších turistov.
\"Stojíme na poslednom kameni mozaiky slovenskej schengenskej hranice. Za šesť týždňov sa nám podarilo urobiť prestavbu tohto hraničného priechodu na obraz schengenského kódexu. Pred nami sú už len politické rozhodnutia. Posledná kontrola informačného systému na konci septembra a obhájenie práce Slovenska v Európskej únii, \" uviedol krátko po otvorení novej kontrolnej haly v Ubli Kaliňák.
Celková cena diela – kontrolnej haly vrátane technologického zariadenia a nevyhnutných úprav colného hraničného priechodu súvisiacich so vstupom Slovenskej republiky do schengenského priestoru je financovaná zo Schengenského prechodného fondu - 79 786,56 eur a zo štátneho rozpočtu SR - 644 529,54 eur a 56 076 623,64 Sk.
Modernizácia hraničného priechodu v Ubli bude pokračovať v budúcom roku obnovou hlavnej colnej budovy. V čase normálnej premávky prechádzalo Ubľou v priebehu 24 hodín asi 400 áut a do 200 peších. Okrem cestných priechodov vo Vyšnom Nemeckom a Ubli je na hranici s Ukrajinou ešte jeden priechod pre peších vo Veľkých Slemenciach a železničný priechod v Čiernej nad Tisou.
O vstup do schengenského priestoru sa spolu so Slovenskom uchádza aj Poľsko, Maďarsko a Česko. Od januára 2008 odpadnú pre Slovákov hraničné kontroly na vnútorných hraniciach štátov Európskej únie.
Hraničný priechod Ubľa v Sninskom okrese vznikol v roku 1995 a o dva roky neskôr získal medzinárodný štatút.
 

Vyberte región